BIK verrekenen: zet vast in uw planning!

BIK verrekenen: zet vast in uw planning!

14 december 2020

Werkgevers opgelet: per 1 januari 2021 treedt naar verwachting de baangerelateerde investeringskorting (BIK) in werking. Dit is een regeling die de overheid in wil voeren vanwege de coronacrisis. Op deze manier hoopt de overheid bedrijven te stimuleren om toch te blijven investeren ondanks de moeilijke omstandigheden. De BIK houdt in dat werkgevers die een investering willen doen, kunnen een korting krijgen die ze kunnen verrekenen met de loonheffing. Pak dus uw inkoopkalender erbij!

BIK: hoe werkt het?

De BIK is een tijdelijke regeling waarvoor de overheid 4 miljard euro voor ter beschikking heeft gesteld. Als u als ondernemer met personeel een investering wil doen in bijvoorbeeld nieuwe machines of een computerprogramma, dan kunt u -onder voorwaarden- verrekenen met de loonheffing. Wat zijn deze voorwaarden?

  • Bij investeringen tot € 5.000.000 per kalenderjaar is de korting van 3,9% van het investeringsbedrag.
  • Bij investeringen boven € 5.000.000 is de korting 1,8% van het investeringsbedrag.
  • U moet de investeringsverplichting zijn aangegaan op of na 1 oktober 2020
  • De investering moet volledig zijn betaald tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 helemaal hebben betaald
  • U moet de investering binnen 6 maanden na die volledige betaling ook gebruiken
  • Er is een ondergrens van € 1.500 per bedrijfsmiddel en € 20.000 per aanvraag

Voor mkb-ers zijn er bovendien mogelijkheden om de BIK en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) te combineren. En ook in het geval van ‘groene’, duurzame investeringen kunt u de BIK combineren met duurzame regelingen zoals de EIA, MIA of VAMIL.

Check dus uw inkoopkalender!

De regeling is, zoals gezegd, bedoeld om bedrijven (en zeker het mkb) te stimuleren om te blijven investeren ondanks de coronacrisis. Maar ook om investeringen naar voren te halen. Het kan dus de moeite lonen om eens goed naar uw inkoopkalender te kijken. Staan daar investeringen op die u van plan was na 2022 te doen? Dan kan het zeker lonen, als de financiën het toelaten, om deze investering naar voren te halen. Als u een online inkoopkalender gebruikt zoals de module van Pactum, dan heeft u snel inzicht in de investeringen die u in de planning heeft staan. En aangezien de aanvragen vanaf 1 september 2021 kunnen worden ingediend voor de BIK, kunt u deze datum vast met uitroeptekens in uw planning noteren.

Bijna definitief

Houd er tot slot rekening mee, dat deze regeling nog moet worden door de Eerste en Tweede Kamer. Zodra dit is gebeurd, wordt de ingangsdatum van de regeling definitief. Naar verwachting wordt er meer bekend op 15 december 2020. Wilt u graag meer weten over de voordelen van de online inkoopkalender van Pactum? Neem dan snel contact op met Pactum!

Eigenaar
Vragen of demo?