Drempelbedragen Europese aanbestedingen wijzigen per januari 2020

Drempelbedragen Europese aanbestedingen wijzigen per januari 2020

22 november 2019

Koopt u als overheidsorganisatie in voor bedragen die op of boven de Europese drempelwaarde voor aanbestedingen liggen? Dan is de voorgestelde drempelverlaging door de Europese Commissie per 1 januari 2020 voor u van belang, want zij hebben ook effect op uw contractmanagement. Deze drempelwaarde zal weer voor twee jaar gelden, indien hij wordt aangenomen. Voor het eerst sinds 2010 gaan de voorgestelde drempels omlaag (-3,5% ten opzichte van 2018-2019). Dit geldt zowel voor werken als voor leveringen en diensten, voor alle sectoren.

Nog niet definitief

De nieuwe bedragen zijn bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie van 31 oktober 2019 (Pb EU L 279). Het nieuwe voorstel moet nog worden goedgekeurd worden door de Europese Raad. De Raad kan de nieuwe bedragen dus ook nog verwerpen of uitstellen. In december 2019 worden de nieuwe drempelbedragen Europese aanbestedingen bekendgemaakt. Heeft u voor 1 januari 2020 een opdracht uitgezet of aangekondigd die (deels) wordt uitgevoerd na deze datum? Dan zijn de huidige drempelbedragen van toepassing.

Drempelbedragen Europese aanbestedingen 2020-2021

Wat zijn nu de voorgestelde drempelwaarden per 1 januari 2020 per type organisatie? Hieronder volgt een beknopt overzicht (kijk hier voor de bron).

Klassieke overheid:

  • werken: wordt € 5.350.000,- (nu nog € 5.548.000,-)
  • leveringen en diensten voor centrale overheid: € 139.000 (nu nog € 144.000,-)
  • leveringen en diensten voor decentrale overheid wordt € 214.000,- (nu nog € 221.000,-)
  • bepaalde werken voor meer dan 50% gesubsidieerd door aanbestedende diensten: wordt € 5.350.000,- (nu nog € 5.548.000,-)
  • aan bepaalde werken gerelateerde diensten die voor meer dan 50% gesubsidieerd worden door aanbestedende diensten € 214.000,- (nu nog € 221.000,-)

Contractbeheer en inkoopkalender schelen zorgen

Als u met Pactum uw contracten beheert, is het heel eenvoudig om deze aanpassingen door te voeren in uw contractmanagement. Ook kunt u met de module Inkoopkalender’ met een paar muisklikken zien wat de impact van de aangekondigde verlaging is op uw aanbestedingstrajecten! De gemeente Velsen bijvoorbeeld heeft gemerkt hoe goed het werkt om overzicht te hebben over al je aanbestedingen en contracten: “Een groot voordeel ten opzichte van onze vorige software is het overzicht dat Pactum biedt. In één oogopslag zie je alle contracten van een bepaalde afdeling. Daarnaast kun je in de software van Pactum informatie kwijt over de looptijd, voorwaarden en overige afspraken.” Lees de hele ervaring van de gemeente Velsen hier.

Daarnaast kan de module ‘Inkoopkalender’ van Pactum een goede tool zijn om de drempelwaardes binnen uw organisatie altijd scherp in het oog te hebben door automatische alerts die u zelf kunt instellen voor bijvoorbeeld de drempelwaardes van aanbestedingen. Door op tijd de nieuwe drempelwaarden eenvoudig te registreren in de inkoopkalender, heeft u altijd een actueel inzicht in de op stapel staande aanbestedingen. Welk type aanbesteding, wanneer uiterlijk op te starten. Of kunt u nog gebruik maken van een verlengoptie? Alles is in één oogopslag vanuit de inkoopkalender. U laat namelijk de module de opdrachtwaardes uitrekenen. Op deze manier houdt u uw inkoopkalender dynamisch én actueel! Handig in het overleg met uw interne stakeholders, maar ook als planningstool om te bekijken wanneer er extra (flexibele?) inkoopcapaciteit nodig is in uw organisatie.

Want u heeft met deze module Inkoopkalender ook constant inzicht in de workload van de inkoopfunctie. Hoeveel en welke aanbestedingen dienen op korte termijn opgestart te worden? Of kunnen er kan een inkooptraject juist later opgestart worden?

Hulp?

Wilt u bekijken wat online contractbeheer en inkoopkalender kunnen betekenen voor uw gemeente of andere overheidsinstelling? Wij delen graag onze ervaring, neem dus contact op met ons!

Eigenaar