Impact van Brexit

Impact van Brexit

26 november 2020

Brexit nadert nu echt met rasse schreden. Per 1 januari 2021 eindigt de overgangsperiode en wordt Brexit van kracht. Heeft u uw inkoop en contractmanagement hier al op voorbereid? Pactum geeft u wederom een update en een paar tips om de komende weken te checken of uw organisatie voldoende is voorbereid.

Impact van Brexit op zakendoen

Het Verenigd Koninkrijk is per 31 januari van dit jaar officieel uit de EU gestapt, zoals we eerder al kort bespraken. Vanaf die datum gold een overgangsperiode die duurt tot en met 31 december 2020, met de mogelijkheid van een verlenging van deze overgangsperiode. De Britse regering wilde geen verlenging, dus Brexit wordt een feit per 1 januari 2021. Momenteel wordt er nog steeds met het VK onderhandeld over een akkoord, maar ook met dat akkoord verandert het zakendoen met het VK ingrijpend. In die deal worden zaken vastgelegd die handel en zakendoen met het VK zo soepel mogelijk laten verlopen. Jochem Wiers van Buitenlandse Zaken, coördinator van de onderhandelingen met het VK namens het Ministerie van Buitenlandse Zaken zegt hierover in een interview: “Mocht er een deal komen, dan gaat die dus naar verwachting met name over het wederzijds schrappen van tarieven op goederenverkeer en afspraken over een gelijk speelveld. En daarnaast bijvoorbeeld ook over dienstenverkeer, wegtransport, luchtvaart, mobiliteit van personen en afspraken op het gebied van sociale zekerheid.”

Waar moet u op letten als u zaken doet met het VK?

Het VK wordt een ‘derde land’, dus een land buiten de EU. Als u geen ervaring hiermee heeft en dus momenteel alleen handelt met landen binnen de EU, dan is het raadzaam om te bekijken hoe u producten naar het VK kunt blijven exporteren of kunt blijven importeren. Maak een lijst van al uw Britse handelspartners en contracten. Dit is heel eenvoudig met een online contractbeheertool zoals Pactum. Koopt u producten in bij Britse leveranciers? Houdt dan rekening met douaneformaliteiten vanaf 1 januari, en mogelijke vertragingen in leveringen hierdoor. En een van de eerste stappen is het aanvragen van een EORI-nummer (Economic Operator Registration and Identification) om goederen van en naar het VK te mogen transporteren.

Ook is het goed om nu uw arbeidscontracten te checken. Als u Britten in dienst heeft, ga dan na of zij een verblijfsvergunning bij de IND hebben aangevraagd. De uitkomsten verwerkt u verwerkt u correct en efficiënt in Pactum, waardoor u altijd snel kan zien, of aan deze Brexit-eis al is voldaan. Kortom: zorg er dus voor dat de afdeling inkoop en contractmanagement op deze zaken is voorbereid en loop de checklist door die de overheid hiervoor biedt.

Impact van Brexit checken

Wilt u de impact van Brexit weten voor alle facetten van uw organisatie? Doe dan nu de online Brexit impactscan van de overheid. Hiermee kunt u per onderwerp checken, zoals bijvoorbeeld inkoop, diensten en personeel of u goed bent voorbereid met uw organisatie op de Brexit.

Meer weten?

Wilt u graag de voordelen van online contractmanagement met het oog op de Brexit? Bij Pactum denken we graag met u mee. Neem dus snel contact op met Pactum!Eigenaar
Vragen of demo?