Vergeet niet uw contractbeheer en gebouwbeheer te checken!

Vergeet niet uw contractbeheer en gebouwbeheer te checken!

24 januari 2019

Hebben de wetswijzigingen die per 1 januari 2019 zijn ingevoerd invloed op uw contractbeheer en bedrijfsvoering? Pactum licht er traditiegetrouw weer een aantal veranderingen uit. Ditmaal kijken we naar drie wetswijzigingen die effect kunnen hebben op uw contractbeheer en gebouwbeheer. Deze wijzigingen hebben impact op bedrijven maar ook voor non-profitorganisaties in de zorg of het onderwijs. Waar moet u rekening mee houden?

Lage btw-tarief van 6% naar 9%

We hebben er in 2018 al aandacht aan besteed: de stijging van het lage btw-tarief. Het lage btw-tarief is omhoog gegaan van 6% naar 9% sinds 1 januari 2019. Het nieuwe tarief heeft onder andere gevolgen voor uw administratie, uw btw-aangifte en natuurlijk uw contractbeheer. Voor uw contractbeheer geven we hier een checklist:

  • Check of uw producten of diensten onder dit lage tarief vallen
  • Bepaal of u uw prijzen verhoogt
  • Pas offertes aan naar het nieuwe tarief
  • Check uw boekhoudprogramma’s en pas aan waar nodig
  • Pas aan in contracten, lopend en toekomstig: heel eenvoudig via Pactum!

Indien u uw contracten online beheert via software zoals van Pactum, dan is het heel gemakkelijk om deze wijzigingen overal door te voeren. U hoeft namelijk niet naar losse contracten te zoeken, of bang te zijn dat u er wellicht een over het hoofd ziet: alles staat bij elkaar op één plek.

Minimumloon omhoog

Heeft u personeel in dienst? Verwerk dan tijdig de stijging van de brutobedragen van het minimumloon in uw arbeidscontracten. Ook deze arbeidscontracten beheert u heel eenvoudig via het online contractbeheer van Pactum. Zo heeft u al uw arbeidscontracten digitaal op één plek bij de hand en kunt u deze loonwijzigingen snel doorvoeren.

Verbod op energie-onzuinige kantoorgebouwen

De wetswijziging ten aanzien van energie-onzuinige kantoorgebouwen ligt nog in de toekomst, maar we lichten hem er toch alvast uit. Niet alleen omdat dit veel ondernemers en organisaties die een of meerdere kantoorgebouwen bezitten zal raken. Pactum brengt het nu  ook onder de aandacht, omdat het bij veel organisaties enige tijd zal kosten om aan de nieuwe eisen te kunnen voldoen en te integreren in hun gebouwbeheer. Wat verandert er?

Naar verwachting per 1 januari 2023, moet u als gebouweigenaar ervoor zorgen dat uw kantoorgebouw ten minste energielabel C heeft. Dit is gelijk aan een energie-index (EI) van 1,3 of beter. Het verplichte energielabel C geldt voor kantoren met tenminste 100 m2 oppervlakte. Zowel kantoren in combinatiegebouwen als afzonderlijke kantoren hebben een labelplicht. Deze wet geldt voor gebouweigenaren en ondernemers die gebruik maken van een kantoorpand.

De exacte datum van invoering is nog niet vastgesteld en de wet moet nog worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. Maar het is verstandig om vast na te gaan, wat deze wet zal betekenen voor uw gebouwen en gebouwbeheer. Neem tijdig actie en bereid uw gebouwbeheer voor op deze nieuwe regelgeving. Pactum kan u hiermee van dienst zijn middels online gebouwbeheer en een conditiemeting volgens de NEN2767-norm.

Voor meer informatie over bovenstaande wetswijzigingen, en de overige wijzigingen die per 1 januari zijn ingegaan, kijk dan op het Ondernemersplein, tevens bron voor dit artikel.

Extra info of hulp nodig bij uw contractbeheer en gebouwbeheer?

Wilt u graag extra informatie over de impact van deze wetswijzigingen op uw contractbeheer en gebouwbeheer? Of wilt u hulp om snel en adequaat te voldoen aan deze regelgeving met inzet van digitaal contractmanagement en gebouwbeheer? Neem direct contact met ons op, we helpen u graag!

 

Eigenaar